Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΕΙΔΗ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΑ ΕΙΔΗ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Επιστήμονες δήλωσαν ότι ανακάλυψαν στην περιοχή του Νέου Μεξικού οστά από δύο εντελώς νέα είδη δεινοσαύρων. Όπως δήλωσαν οι παλαιοντολόγοι Jim Kirkland και Doug Wolfe που ανακοίνωσαν την ανακάλυψη, πρόκειται για ένα φυτοφάγο και ένα μικρόσωμο σαρκοφάγο, τα οποία ζούσαν πριν από 90 εκατομμύρια έτη σε βαλτώδη περιοχή. Να σημειωθεί ότι και οι δύο δεινόσαυροι έχουν χαρακτηριστικά πτηνών και ίσως το σώμα τους να καλυπτόταν από φτέρωμα. Τα ευρήματα βρέθηκαν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου το ένα από το άλλο στα σύνορα του Νέου Μεξικού με την Αριζόνα.

Τον καιρό που οι δύο αυτοί δεινόσαυροι ζούσαν (στα μέσα στης Κρητιδικής περιόδου της Μεσοζωικής εποχής), η υδρόγειος διένυε μια περίοδο ακραίας θέρμανσης, εξαιτίας της οποίας έλιωσαν οι πολικοί πάγοι και το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε 300 μέτρα ψηλότερα από ότι είναι τώρα. Το σημαντικό είναι ότι μέχρι τώρα, δεν είχαν βρεθεί απολιθώματα δεινοσαύρων εκείνης της εποχής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο παλαιοντολόγος Tom Holtz του πανεπιστημίου του Maryland : "Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει ένα παράθυρο σε μια περίοδο για την οποία διαφορετικά δεν θα γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα".

Ο μικρότερος σε μέγεθος δεινόσαυρος είχε μήκος λίγο μεγαλύτερο από δύο μέτρα και ύψος ένα μέτρο. Το σχήμα του έμοιαζε με του τυραννόσαυρου Ρεξ, αλλά είχε μεγαλύτερους βραχίονες. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό αρπακτικό που έτρωγε μικρότερα ζώα, όπως θηλαστικά και σαύρες.

Ο μεγαλύτερος ανήκει στην τάξη των θεράποδων των σαρκοφάγων δεινοσαύρων, (όπου συμπεριλαμβάνεται και ο τυραννόσαυρος Ρεξ), αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε φυτοφάγο, όπως δήλωσε ο Jim Kirkland. Ζύγιζε 907 κιλά, είχε μήκος από 4,5 έως 6 μέτρα και ύψος από 3 έως 3,6 μέτρα.

Περπατούσε πιο όρθιο από τους σαρκοφάγους συγγενείς του, είχε μακρύ και λεπτό λαιμό, μακριούς και επιδέξιους βραχίονες, γαμψά νύχια δέκα εκατοστών, πολλά δόντια κατάλληλα για να κόβει φυτά, σχετικά μικρή ουρά και ογκώδη πίσω πόδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου