Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ

Στις νότιες περιοχές της Βραζιλίας, στην επαρχία Rio Grannde de Sol, βρεθηκαν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις παλαιοντολόγων, τα οστά του παλαιότερου δεινόσαυρου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, μια ομάδα υπό την καθοδήγηση του παλαιοντολόγου Jorge Ferigolo ανακάλυψε απολιθώματα, στα οποία περιλαμβανόταν δύο κρανία και άλλα οστά, που χρονολογούνται από 235 ως 240 εκατομμύρια έτη πριν. Με άλλα λόγια, ανήκουν στην ανώτερη Τριάσια περίοδο, τότε που υπολογίζεται ότι πρωτοαναπτύχθηκαν οι δεινόσαυροι, προερχόμενοι από παλαιότερα ερπετά που ονομάζονται Θηκόδοντες. Το πλάσμα που ανακαλύφθηκε έχει μυτερό κεφάλι περίπου τριάντα εκατοστά, μήκος περισσότερο από δύο μέτρα και δόντια σαρκοφάγου.

Η περίοδος στην οποία ανήκει είναι σχετικά άγνωστη, μια και έχουμε πολύ λίγα στοιχεία στη διάθεσή μας για αυτή και τούτη η έλλειψη στοιχείων έχει δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιστημόνων. Το νέο εύρημα φαίνεται να έχει μερικά χαρακτηριστικά από τους Θηκόδοντες και ορισμένα από τους δεινόσαυρους και αναμένεται ότι θα ρίξει φως στη συνέχεια της εξελικτικής αλυσίδας. Να σημειωθεί ότι οι Θηκόδοντες, οι οποίοι κινούνταν στα τέσσερα, ήταν οι άμεσοι πρόγονοι των κροκόδειλων, αλλά τελικά τη θέση τους πήραν οι γρηγορότεροι και πιο ευκίνητοι δεινόσαυροι. Ο Ferigolo δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει τα πρώτα του συμπεράσματα, πάνω σε αυτό το εύρημα, μέσα στο επόμενο έτος, αν και οι μελετες της ομάδας του θα συνεχιστούν πολύ περισσότερο.

Όσο για το γεγονός του ότι το σημαντικό αυτό εύρημα ανακαλύφθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή της Νότιας Αμερικής, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, αφού η νότια Βραζιλία και η βόρεια Αργεντινή θεωρούνται ως περιοχές "θησαυροί" σε ότι αφορά την ύπαρξη τέτοιων ευρημάτων.

1 σχόλιο: